Rezerwacje

Telefon:  17-772-68-30
karczmaugarncarzy@gmail.com

Godziny otwarcia

Poniedziałek od 12 - 22

Wtorek od 12 - 22

Środka od 12 - 22

Czwartek od 12 - 22

Piątek od 12 - 24

Sobota: od 12 - 24

Niedziela: od 12 - 22

Siwa ceramika medyńska

http://bonappetitmedynia.bloog.pl

Blog o tematyce medyńskiej ceramiki

Garnek medyński gliniany - skąd nazwa?

Wytwarzany jest w Medyni Głogowskiej, podkarpackiej wiosce, przez miejscowych garncarzy, z miejscowej gliny, według dawnych tradycji, kiedy przed laty miejscowość ta była największym ośrodkiem garncarskim w Polsce. Wypalanie odbywa się w piecu garncarskim, czyli w temp. ok 1000 stopni, bez dostępu tlenu. Stąd specyficzny kolor. Technika ta pozwala na zwiększenie szczelności naczynia.

 

Co można przygotować w garnku medyńskim?

Można w nim piec zarówno mięsa, jak i ryby, warzywa, zapiekanki, także ciasta, tarty, chleb, bułki itd.

Formy jest wiele, z przykryciem i bez, wysokie i niskie. Ponadto, można poruszyć kwestię zamówienia indywidualnego. 

 

Czym się charakteryzuje jego specyficzny wpływ na potrawy?

Z racji materiału, z którego jest wykonany – czyli niezmąconej chemikaliami gliny, potrawy zachowują właściwą wilgoć, która uzyskiwana jest dzięki parze wodnej oddawanej przez ścianki naczyń. Dzięki temu nie ma potrzeby używania takiej ilości tłuszczu, jak w przypadku zwykłych naczyń. Lekkostrawność i mniejsza kaloryczność potraw ma bezpośredni wpływ na jakość naszego samopoczucia. Naturalny tłuszcz wydobywający się z mięsa, czy sok z warzyw, są gwarantem zachowania najwyższych walorów smakowych i odżywczych. Mięsa stają się bardzo kruche i soczyste, co wpływa na zachowanie wartości odżywczych. Ponadto, nawet długie pieczenie dużej sztuki mięsa nie jest pracochłonne, gdyż wystarczy włożyć składniki i praktycznie obiad szykuje się sam – ryzyko przypalenia jest znikome.

Ważne jest także, że takie naczynie utrzymuje ciepło przez wiele godzin, co od razu likwiduje konieczność odgrzewania, odsmażania i okrutnego, zabijającego w jedzeniu dosłownie wszystko używania kuchenki mikrofalowej.

Dania zapiekane w glinie przygotowywane przez

KWG z Medyni Głogowskiej.

Show More